Tips

Al sinds het begin van mijn werkende bestaan houd ik me bezig met zelfontwikkeling. In eerste instantie door wat graantjes mee te pikken uit de boeken waaraan ik werkte (populaire psychologie, voeding & gezondheid), de laatste jaren vooral ook door actief met bepaalde principes aan de slag te gaan.

Zelfontwikkeling kun je op zoveel manieren invullen en aanvliegen en daardoor is het voor iedereen een ander proces. Wat voor mij werkt is voor jou wellicht totaal niet de juiste insteek; het hangt af van waar je staat in je eigen ontwikkelproces en wat jouw onderwerpen en wensen zijn. Niettemin heb ik hieronder een aantal boeken/sites/namen verzameld waardoor ik geïnspireerd ben geraakt en die me hebben geholpen op mijn pad.

Sites

Ik ben heel intuïtief ingesteld en volg in eerste instantie mijn gevoel, maar heb ook een sterk ontwikkeld brein dat het erg waardeert als er onderbouwing is voor de richting die mijn onderbuik aangeeft. De volgende mensen/instanties weten precies dit snijvlak te raken en bieden naar mijn idee een schat aan kennis en inzichten:

Juno Burger – The Invitation

HeartMath – Hartcoherentie

Joe Dispenza – Zorg dat jouw brein ertoe doet of drjoedispenza.com

Amber Albarda – orthomoleculaire voeding

Adriene Mishler – Yoga with Adriene

Podcasts

Het concept podcast vind ik een van de beste ontwikkelingen van de laatste tijd. Luisteren naar een boeiend gesprek, liefst via oortjes, geeft op de een of andere manier een andere lading aan een onderwerp. Het gaat meer leven en door de interactie tussen de gesprekspartners zie ik beter voor me hoe bepaalde principes ook voor mij zouden kunnen werken. Mijn favorieten:

Thijs Lindhout – 100% Inspiratie

Giel Beelen – Kukuru

Kathryn Nicolai – Nothing much happens

Anne Lindenkamp – Een burnout en nu?

Boeken

Een boekenlijst met tips zou oneindig lang worden, dus ik houd het bij wat nu op mijn nachtkastje ligt (en ja, dat is een groot nachtkastje…):

Marian Keyes – The Brightest Star in the Sky

Susan Smit – Wijze mannen & wijze vrouwen

Anselm Grun – Het grote boek van levenskunst

Rebecca Seal – Werken als zelfstandige (zonder gek te worden)