Talent

Foto door Anthony Shkraba op Pexels.com

Hoogbegaafd

Het is de eerste dag na een warme, broeierige zomervakantie. Vijftien kinderen zoeken hun plek. De een uitgelaten en uitbundig, een ander schuifelt schoorvoetend achter vader of moeder het lokaal binnen. Een enkeling schiet direct onder een tafel, zijn ouders opgelaten in de deuropening achterlatend. Vader slaakt een diepe zucht en wil zich verontschuldigen voor het gedrag van zijn zoon. Niet nodig knikken wij, mijn duopartner en ik. Komt goed, hopen we.

We hopen het van harte, want voor al deze kinderen is het niet zomaar een eerste dag in deze klas. Van heinde en verre zijn ze afgereisd naar dit lieve, kleine dorpsschooltje in the middle of nowhere. Een soort laatste kans, ultieme poging om een geschikte onderwijsplek te vinden. Een plek waar ze mogen zijn wie ze zijn, waar ze in hun eigen tempo mogen leren en waar hun talenten optimaal benut en aangesproken worden. Ze zijn gezegend met een bak aan mogelijkheden, hebben ze zo kado gekregen. Maar de misvatting dat het dan dus ook vanzelf wel goed komt, houdt in grote delen van onderwijsland nog hardnekkig stand. Hier, in deze klas voor hoogbegaafde kinderen, ligt de mooie taak om de kinderen te ondersteunen, te coachen, te begeleiden en natuurlijk te onderwijzen. Maar ze worden onderwezen op het niveau dat hen past, op de manier die bij hen past. En dat is geen luxe kadootje, maar pure noodzaak.

In al mijn naïviteit had ik tot deze betreffende zomer in mijn onderwijspraktijk geen specifieke aandacht aan hoogbegaafdheid besteed. Voorafgaand aan dit avontuur was ik ook niet bijzonder geïnteresseerd in de materie. Sterker nog, ik vond het sollicitatiegesprek niet leuk, maar had ook geen alternatief. Je zou kunnen denken dat deze baan dus een ingreep van hogerhand was, want niet veel later bleek ik een zeer begaafde dochter op de wereld te hebben gezet. Alle kennis die ik daar op dat dorpsschooltje en later via diverse cursussen en opleidingen heb opgedaan rond hoogbegaafdheid, bleek broodnodig en heel welkom. Hoogbegaafd zijn is niet per se een zegen; het is een uitdaging tot en met, om over het opvoeden van een hoogbegaafde maar niet te spreken…

Tijdens mijn zoektocht naar de juiste kennis, hulp en gelijkgestemden ben ik gelukkig veel fijns tegengekomen. Ik deel hier een aantal sites van opleidingen & ondersteuners, zowel voor het begeleiden van leerlingen als nuttig bij opvoeding of je eigen ontwikkelproces. Ik ben hierin nog lang niet volledig en zal het lijstje steeds wat aanvullen met wat ik tegenkom en waardevol vind.

Tips:

De eerste instantie waar ik mee in aanraking kwam was Novilo, opgericht door Tijl Koenderink. Inmiddels is het een volwaardig opleidingsinstituut waar je terecht kunt voor workshops (kenniscolleges), diverse opleidingen (o.a. Talentbegeleider) en begeleiding en ondersteuning bij opvoeding (Opvoedvaardig).

Een andere inspirerende omgeving biedt Suzanne Buis met haar Droomdenkerstalentcentrum. Hulp aan kinderen, boeken over puberende HB-ers, coaching aan volwassenen, leesboeken geschikt voor HB-ers, trainingen: hier kun je voor van alles en nog wat terecht.

Een heel fijne online coachingsmodule met community biedt Adrienne van den Bos van Gifted People. Voor en met gelijkgestemde volwassenen. In je eigen tijd, op eigen tempo, met de structuur van voorgedefinieerde modules om je op weg te helpen naar het (her)vinden van je plek.

16personalities.com is een heel interessante tool met een enorme database aan informatie. Engelstalig, maar juist door de vergaring van informatie en data wereldwijd heel interessant en waardevol.

Briljant vind ik de Kerntalentenanalyse. Wat een mooi instrument om echt inzicht te krijgen in hoe de verdeling van je kerntalenten is: wat geeft energie en móet dus in werk en hobby’s aangesproken worden, waar loop je op leeg en kun je het best niet aangaan. Enorm geschikt bij het ontrafelen van de complexiteit van een hoogbegaafd karakter. Daniëlle Krekels is de grondlegger van dit model en schreef er ook wat boeken over.