

Een van mijn favoriete recepten is dat voor scones van de site Oerspronkelijk; een site vol heerlijke recepten die als uitgangspunt onze oorspronkelijke oervoeding hebben. Ik heb de scones al vaak gemaakt en meestal ligt er hier dan ook een goed gevulde bak plakken/bolletjes/stukken in de vriezer zodat we snel een snackje bij de hand hebben. Nu kun je denken dat een succesvol, goed slagend recept vooral reden is om het altijd zo te blijven maken, maar zo werkt mijn brein niet. Zodra ik de ingrediëntenlijst en bereidingswijze (supersimpel!) ongeveer uit mijn hoofd ken, is het hoog tijd voor de broodnodige variatie!!!
Allereerst variatie in vorm; je kunt jezelf blijven kwellen met het maken van prachtige, plakkerige bolletjes, maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Stort gewoon het volledige deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier, maak er een soort vierkante koek van, zo dik als je zelf wilt, en snijd die vast in de maat koeken zoals je ze graag wil. Easy does it! Of, zoals ik voor deze keer deed, stort het deeg in een cakeblik en snijd de plakken achteraf (al lukte dat dus niet en ben ik nu intens tevreden met een bak vol brokstukken).
Met de ingrediënten kun je ook eindeloos variëren. Ik deel hier mijn recentste creatie met je. Voor het originele recept (dat dus wel mooie bolletjes laat vormen) verwijs ik je naar Oerspronkelijk! Laat de oermens in je maar wakker worden en geniet van je eigen baksel.
Ingrediënten
- 200 g appelmoes, ongezoet
- 100 g kokosolie, gesmolten
- 1 el kaneel
- 1 tl vanillepoeder
- 60 g banaan (of meer)
- 80 g tijgernotenmeel
- 90 g kokosmeel
- 45 g tapiocazetmeel
- rasp van 1 citroen (biologisch)
- sap van diezelfde citroen
- 30 g pompoen- en zonnebloempitten
- 20 g kokosrasp
- 10 g cacaonibs
- 1/2 tl baking soda
- 1 el appelciderazijn
Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een cakeblik met bakpapier.
Meng appelmoes, kaneel, vanillepoeder, kokosolie (gesmolten!) in een grote kom. Snijd de banaan in kleine stukjes, prakken mag ook, en voeg deze toe aan het appelolie-mengsel in de kom. Voeg nu het tijgernotenmeel, kokosmeel en tapiocazetmeel toe en roer het goed door elkaar tot een samenhangend deeg.
Rasp de schil van de citroen boven de kom en knijp vervolgens de citroen uit. Tip: knijp m uit boven je hand, zodat de pitjes niet meegaan. Meng weer goed. Voeg nu het pittenmengsel, de kokosrasp, de cacaonibs en baking soda toe. Je raadt het al; mengen maar weer!
Voeg als laatste ingrediënt de appelciderazijn toe en roer het deeg nog eenmaal goed door. Als het te kruimelig is, kan wat extra olie helpen. Of, als je hebt, wat extra appelmoes of geprakte banaan. Het deeg is goed van structuur als het een samenhangend geheel is en wat plakkerig.
Doe het deeg in het cakeblik en druk wat aan. Zet de cake ca 30 minuten in de oven. Laat goed afkoelen voordat je een poging tot snijden waagt! Bij mij mislukte dit dus hopeloos, was de smaak ook net iets te citroenig, maar met wat schijfjes banaan en een scheut ahornsirooop smaakt deze scones-cakes simpelweg vurrukkuluk!

Tips:
- Maak eerst het originele recept, dan weet je hoe het deeg van structuur hoort te zijn en hoe de smaak bedoeld is.
- Doe slechts sap van een halve citroen in de cake en gebruik dat van de andere helft voor een heerlijke topping van kokosroom, ahornsiroop en het citroensap.
- Gebruik eens moerbeien of andere gedroogde bessen in plaats van de rozijnen uit het oorspronkelijke recept.
- Deze variatie heeft een goede verhouding koolhydraten, vetten en eiwitten, dus gun jezelf het genoegen van schaamteloos genieten van een ‘mislukte’ cake; er gaat niks boven een schotel vol kruimels en een scheut ahornsiroop!