Schrijven met je zintuigen

Hoe ruikt de zee?
Keer je gezicht naar de storm
die daarginds waait en alle geuren van de zee naar je toe brengt,
vul je neus, je longen.
Begin met concrete woorden.
Zeewier, zout.
Nee, in die woorden ligt het antwoord niet.
Hoe ruikt de zee?
Probeer andere woorden, zwaardere:
kracht, vrijheid, avontuur.
Ze vallen neer, beperken het onbeperkte.
Stel de vraag nog een keer:
hoe ruikt de zee?
En besef ten slotte dat deze vraag geen zin heeft.
Wanneer je opgehouden bent met vragen.
Dan misschien
kun je de zee ondergaan.

Uit Simon, Marianne Fredriksson

Hoe klinkt een glas cola? Hoe ziet verdriet eruit? Hoe proeft een zoete aardbei? Hoe voelt liefdesverdriet? Of zoals Marianne Fredriksson zich in haar roman Simon op poëtische wijze afvroeg: ‘Hoe ruikt de zee?’ Allemaal vragen waarop geen eenduidig antwoord te geven is door de gemeenschappelijkheid ervan: ze gaan allen over zintuiglijke waarnemingen en die zijn per definitie subjectief.

Opbouw:

In deze cursus proberen we deze subjectiviteit vanuit allerlei invalshoeken en op creatieve wijze in woorden te vangen. In de eerste vijf lessen verkennen we de zintuigen stuk voor stuk en staan we aan de hand van diverse opdrachten stil bij hoe iets voelt, proeft, ruikt, klinkt of eruit ziet. We filosoferen over welke woorden recht doen aan die ervaringen en creëren zo een basis voor meer diepgang en rijkdom in teksten. We kijken naar hoe andere schrijvers dat doen en verkennen diverse tekstsoorten en perspectieven. Door de verschillende oefeningen word je je meer bewust van wat je zintuigen je vertellen, welke informatie daarover al in je onderbewuste ligt opgeslagen en versterk je je creatief denken. In de zesde en tevens laatste les werken we aan een tekst waarin al het geleerde samenkomt. Elke les duurt twee tot tweeënhalf uur.

Voor:

Deze cursus is in principe geschikt voor schrijvers van alle genres en van alle niveaus. Of je nu net je eerste stappen op het schrijverspad zet of al door de wol geverfd bent, er blijven altijd mogelijkheden jezelf verder te ontwikkelen. Vanuit een groter bewustzijn waarnemen biedt je andere invalshoeken om meer originaliteit en gelaagdheid in je teksten aan te brengen.

Door:

De cursus wordt gegeven door Mirjam van Vliet. Mirjam heeft een achtergrond als literatuurwetenschapper, redacteur en leerkracht. Mirjam geniet enorm van de rijkdom en fantasie en onverwachte invalshoeken waarmee schrijvers situaties, gevoelens en personages weten te duiden. Ze is van mening dat iedereen het in zich heeft om met een open en nieuwsgierige blik naar de wereld te kijken. Hoe je die blik en dat wat je waarneemt vertaalt naar tekst, vertelt ze je graag in de cursus!

Waar:

Schrijven met je zintuigen wordt zowel fysiek als online aangeboden. De cursus heeft als uitvalsbasis creatieve broedplaats Haven5 in Huizen. Haven5 is makkelijk bereikbaar met zowel fiets, auto als openbaar vervoer.

In overleg kan de fysieke versie van de cursus op een locatie naar keuze gegeven worden. Reistijd vanaf Huizen maximaal 1 uur. Reistijd en reiskosten worden in rekening gebracht.

De online versie van de cursus is nog ontwikkeling. Houd daarvoor deze site in de gaten. Updates worden met regelmaat gepubliceerd.

Wanneer:

Zomerweek augustus 2023. Precieze data volgen.

De reguliere zesweekse cursus start in september 2023. Data volgen.

Kosten:

De kosten van de fysieke cursus bedragen € 200,- voor zes lessen van steeds twee tot tweeënhalf uur. Dit bedrag is inclusief alle benodigde materialen, koffie/thee en wat lekkers. De cursus gaat door bij minimaal vier deelnemers.

De kosten van de online cursus zijn nog niet bekend.

Aanmelden:

Lekker simpel; stuur gewoon een mail aan info@toverspin.com en vermeld daarin naam, telefoonnummer en welke cursus je graag wilt volgen!