Pompoenbrood

Soms koop ik iets met een specifieke bedoeling, maar eindigt het betreffende product in een totaal ander gerecht! Zo verging het ook de prachtige pompoen die ik onlangs in mijn winkelwagentje legde. Het was een wat platter, rond exemplaar, een beetje gelig oranje met wat groenige strepen. Een soort tijgerpompoentje dus. Helemaal uit Spanje ingevlogen, net als ene goedheiligman dit jaar, waardoor ik nieuwsgierig was naar de smaak. Het vruchtvlees had de kleur van een bleek winterzonnetje, wat mijn gerecht niet helemaal ten goede zou komen. Ook liep de dag volkomen anders dan gepland, waardoor de pompoenstukjes in puree veranderden en hun eer gered werd door in dit heerlijke brood verwerkt te worden. Het basisrecept heb ik – net als veel andere recepten op deze site – overgenomen van Medical Medium, want wat biedt die man een fantastische database aan heerlijke, megagezonde gerechten! Met een zwaai van mijn toverstafje eroverheen veranderde dit recept in een naar 5 december ruikend, ‘fluffy’, cake-achtig broodje. Mmmmmmm….

Ingrediënten:

  • 1 cup pompoenpuree (ca 1/4 middelgrote pompoen)
  • 1/2 cup ahornsiroop
  • 1/4 cup appelmoes, ongezoet
  • 1/3 cup citroenwater
  • 1 tl vanillepoeder
  • 1 1/4 cups glutenvrij havermeel
  • 1/4 cup bakbananenmeel
  • 1/2 cup boekweitmeel
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder
  • 1/2 tl baksoda
  • 1 el koekkruiden 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cakeblik in of bekleed het met bakpapier.

Als je het jezelf gemakkelijk wilt maken (en dat raad ik aan ;-)), koop je een zak pompoenblokjes. Als je graag het gevecht met een pompoen aangaat, be my guest! Dan koop je een hele pompoen, snijd deze doormidden en haal de schil eraf met een dunschiller. Verwijder de pitten en bijbehorende draden en snijd vervolgens het vruchtvlees in blokjes. Doe de blokjes in een pan met aanhangend water, breng aan de kook en kook zachtjes gaar in ca 10 minuten. Afgieten en pureren maar. Dat kan met vork of stamper.

Doe de puree in een grote beslagkom en voeg alle ingrediënten, behalve het citroenwater, toe. Meng tot een mooi egaal deeg. Het deeg mag nog wat droog ogen, het water moet er ten slotte nog doorheen. Voeg als laatst het citroenwater toe (dat reageert namelijk met de baksoda en zorgt voor wat lucht in het brood) en meng goed met het deeg. Als het deeg te droog oogt, voeg je nog wat water of appelmoes toe. Oogt het te nat, dan is een eetlepel (of twee) van een van de meelsoorten een goed idee.

Doe het beslag vervolgens in cakevorm en zet ca 40-50 minuten in de oven. De baktijd hangt af van de grootte van de vorm; hoe smaller, hoe hoger het brood en hoe langer de baktijd. Hoe breder, hoe platter het brood en hoe…. juistem, je snapt het.

Heerlijk met wat verse jam, wat plakjes banaan, of gewoon zo uit het vuistje!

Tips: